15 mýtů o zdravém stravování, kterým jste pravděpodobně věřili

Autor: GQ PAN

Rozhodli jsme se posvítit si na 15 běžných mýtů o stravování, které na internetu kolují, a objasnit vám, jak to vlastně s těmi tvrzeními je…

1. Vitamín C chrání před nachlazením

orange-15046 1920-600x450
©LOGGA WIGGLER | Pexels

Vitamín C je látka, kterou tělo používá k výživě kostí, svalů a krevních cév. Lidský organismus vitamín C nevytváří, nicméně ho lze získat ze stravy, často z citrusového ovoce, bobulovitých plodů a zelené zeleniny. Přestože se o vitamínu C traduje, jak účinný je při prevenci nachlazení, vědci našli jen mizivý, ne-li žádný přínos vitamínu C pro zkrácení či předcházení nachlazení. 

2. Konzumujte hodně malých jídel místo tří velkých

food-vegetables-meal-breakfast-600x400
©KAROLINA | Pexels

Někteří dietologové se domnívají, že jíst v průběhu více malých porcí urychluje metabolismus a spálí se tak více kalorií. Jenže studie z roku 2013 zjistila, že neexistuje žádný větší rozdíl v metabolismu, když se jí tři větší jídla denně ve srovnání se šesti menšími porcemi. Ani nemluvě o tom, že když lidé jedí menší porce, jsou často hladoví, a pak se přejídají. 

3. Chcete shodit? Pijte spoustu ledové vody

cup-939479 640-600x399
©INSIGHTZAOYA | Pixabay

Domněnka, že pití vody s ledem vede k úbytku váhy, je založena na myšlence, že tělo musí použít víc energie, aby vodu dostalo na tělesnou teplotu, a tím spálí víc kalorií. Technicky to pravda je, ale výsledek je tak zanedbatelný, že nestojí za to. Výzkum ukázal, že každý šálek ledové vody spálí 4–7 kalorií, což je v podstatě to samé jako je jedna kulička M&M’s. 

4. Syrová mrkev je výživnější než vařená

Navzdory obecnému názoru je vařená mrkev ve skutečnosti výživnější než syrová. 

Tuhé buněčné stěny mrkve po uvaření či zpracování změknou a beta karoten je tak přístupnější. Ostatně stejné to je i u rajčat. Rajčatové výrobky, jako protlak, džus nebo omáčky obsahují až desetkrát víc lykopenů než syrová rajčata. 

5. Dietní limonáda vám pomůže zhubnout

151318925-600x400
©ANNA WEBBER | Getty Images

Dietní limonády používají umělá sladidla místo cukru. Tato necukrová sladkost způsobuje, že váš pankreas vytváří inzulín, hormon, který říká vašemu tělu, že je čas zpracovat nějaký cukr. Jenže když žádný cukr ke zpracování není, organismus po něm bude prahnout, aby inzulín využil. To znamená, že budete jíst ještě víc sladkého, což překazí vaše plány na zhubnutí. 

6. Mrkev zlepšuje zrak

mrkev
Maxpixel.net

Mýtus o tom, že mrkev zlepšuje zrak, pochází z propagandy během 2. světové války. V době Bitvy o Británii tvrdilo britské královské letectvo, že elitní piloti dokáží sestřelit v noci německé bombardéry díky tomu, že mají pravidelný přísun mrkve, která jim zlepšuje noční vidění. Ve skutečnosti mohli piloti RAF lokalizovat nepřátelské letouny díky leteckému radaru, který před Němci utajovali. Propaganda měla takový úspěch, že jí lidé věří dodnes. 

7. Mražené a konzervované ovoce a zelenina nejsou tak nutričně bohaté jako čerstvé

Pokud si pěstujete vlastní zeleninu a ovoce na zahrádce, pak to pravda být může, ale to, co se nachází v obchodech, má za sebou často řadu dní či dokonce týdny přepravy a skladování a během tohoto času přirozeně dochází ke ztrátě nutričních hodnot. Naopak ovoce a zelenina v konzervách anebo ta mražená se zpracovává okamžitě po sklizni, kdy jsou nejčerstvější, takže ztráta vitamínů a minerálů se dá omezit na minimum. 

8. Sklenička na noc zlepšuje spánek

wine-541922 640-600x397
©CONGERDESIGN | Pixabay

Zvyk dát si skleničku alkoholu před odchodem do postele se traduje už několik století. Jedna studie s 500 účastníky dospěla k názoru, že kopnout něco do sebe sice uspíší usínání a spánek je hlubší, ovšem jen v první polovině noci. Jak začal alkohol působit, ti, kteří ho při výzkumu popíjeli, se v druhé části noci častěji budili a měli narušený spánek. 

9. Nízkotučné potraviny vedou k úbytku váhy

GettyImages-71737746-600x397
©KRISTIAN DOWLING | Getty Images

Nízkotučné nemusí znamenat také zdravější. Nálepka „nízkotučný“ ve skutečnosti může spotřebitele vést k přejídání. Výzkum z roku 2016 ukázal, že lidé mají tendenci jíst větší porce, když vědí, že jedí něco nízkotučného. Kromě toho je v nízkotučných potravinách často obsaženo více cukru, který má kompenzovat méně výraznou chuť. 

10. Hnědý cukr je zdravější než bílý

sugar-973899 640-600x399
©FEELPHOTOZ | Pixabay

Cukr je pořád cukr, bílý nebo hnědý, a co se týče vašeho zdraví, není v tom moc rozdílu. Hnědý cukr je cukrová třtina zpracovaná pouze jednou a obsahuje 5–10 procent melasy. Když se hnědý cukr zpracovává znovu a znovu, až je zbaven i zbývající melasy, dostanete cukr bílý. Čili jediný rozdíl mezi nimi je barva a chuť melasy. 

11. Osm sklenic vody denně prospívá zdraví

Řečeno jednoduše, pravidlem osmi sklenic vody denně se nemusíte řídit. Pijte, když máte žízeň. Počet sklenic vody, kterých je třeba pro hydrataci a udržení zdravého organismu, je silně individuální a závisí na věku, prostředí, stravě, zdravotním stavu a spoustě dalších činitelů. Proto pijte tehdy, když cítíte potřebu, a to úplně postačí. 

12. Mléko posiluje kosti

GettyImages-3342312
©TIME BOYLE | Getty Images

Pro silné kosti lidé potřebují kalcium a vitamín D a mléko je bohaté na obě složky. Nicméně pití mléka zřejmě nesnižuje riziko zlomeniny. Jedna studie z Harvardu, jíž se zúčastnilo přes 330 tisíc osob, zjistila, že lidé, kteří pijí jednu sklenici mléka týdně nemají větší riziko zlomeniny než ti, kteří pijí dvě a více sklenic týdně. Další studie ukázala, že neexistuje žádný důkaz o tom, že by pití více mléka v dospívání snižovalo riziko zlomeniny kyčelního kloubu v pozdějším věku. Takže to vypadá, že mléko samo o sobě nestačí k posílení kostí. Vitamín D a kalcium můžete získat i z dalších zdrojů, např. sójových bobů, mandlí, lososa, sardinek a dalších.

13. Kvůli bakteriím se čerstvé maso musí před vařením umývat

chicken-1884873 640-600x338
©RITAE | Pixabay

Ministerstvo zemědělství v USA ve skutečnosti doporučuje maso před vařením NEomývat. Některých bakterií se nezbavíte, i kdyby maso dostalo pořádnou sprchu, a kromě toho se bakterie mohou dostat všude kolem, do dřezu, na jiné potraviny nebo na vaše tělo. Bakterie zkrátka zahynou, když maso uvaříte na dostatečně vysokou teplotu. 

14. Mořská sůl je zdravější než obyčejná sůl

salt-791655 640-600x399
©KABOOMPICS | Pixabay

Když z mořské vody odpaříte vodu, dostanete mořskou sůl, která se obvykle příliš nezpracovává a obsahuje tudíž malé množství minerálů, které jí přidávají barvu a chuť. Naproti tomu stolní sůl se získává z podzemních zásob a pak se intenzivně zpracovává, aby se dala snáze uplatnit v kuchyni. Ovšem co do nutričních hodnot není mezi těmito dvěma druhy žádný velký rozdíl. Na váhu obsahují stejné procento sodíku. 

15. Pojídání pozdě v noci vede k přibírání

Rady odborníků na stravu, abychom nejedli po určité hodině večerní, kolují ve společnosti už nějakou tu dobu. Ale kalorie je pořád jen kalorie a čas nerozlišuje. Tělo spaluje kalorie non-stop, včetně času, kdy spíte, a i když je rozumné večeřet několik hodin před spaním, aby měl organismus čas jídlo zpracovat, více záleží na celkovém počtu kalorií, které konzumujete, než na tom, kdy jíte. Každá kalorie nad množství, které tělo potřebuje, se promění na tuk, ať už je to zákusek po snídani nebo půlnoční pamlsek. 

Zdroj: http://www.epochtimes.cz/2019022624661/15-mytu-o-zdravem-stravovani-kterym-jste-pravdepodobne-verili.html

 

Napsat komentář