Čočkový dhal s květákem

Autor: Ondřej Horecký.

červená čočka s květákemindický pokrm z červené čočky a květáku

Dhal (vyslovuj ,,dhál“) je indický vegetariánský pokrm z luštěnin, většinou z čočky. Tato verze receptu na čočkový dhal s květákem je trochu upravená našim poměrům, ale o nic méně chutnější.

Pro přípravu dhalu nezapomeňte koupit kardamom a korma pastu, kterou seženete v každém větším Tescu (více viz dole).

Skvělá zpráva pro vás je, že červená čočka je už loupaná, proto se nemusí namáčet a navíc tolik nenadýmá. 

Video-recept na náš dhal

(Textový) recept na čočkový dhal s květákem

Chod hlavní jídlo
Kuchyně indická
klíčová slova dhal, čočka, květák, vegetariánské
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 50 minut
Celkový čas 1 hour
Pro 6 osob

Ingredience

  • 2 lžíce oleje
  • 1 větší cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 lžíce korma pasty Patak
  • 2 mrkve, nakrájené na kolečka
  • 9 kardamonových tobolek rozdrcené v hmoždíři
  • 250 g červené čočky
  • 400 ml kokosového mléka
  • 800 ml zeleninového bujónu
  • 1 větší květák, nakrájený na růžičky
  • 1 lžička mletého chilli nebo půl čerstvé

Postup

  1. Dvakrát propláchněte v hrnci čočku.

  2. Do velkého hrnce nalijte olej, přihoďte cibulku a korma pastu. Dobře promíchejte a arestujte asi 4 min.

  3. Přihoďte mrkev a kardamon a smažte další 3 minuty.

  4. Přidejte čočku, kokosové mléko a 400 ml bujónu. Přiveďte k varu a pak vařte na mírném ohni pod pokličkou asi 10 minut.

  5. Přidejte květák, zbytek bujónu a chilli a vařte na mírném ohni, už bez 
    pokličky, asi 35 minut nebo dokud nejsou květák, mrkev i čočka měkké.

Poznámky

Podávejte samotné, s rýží nebo chlebem či indickými plackami naan.

 

Tipy

Kokosové mléko můžete vynechat a dát místo něj bujón, chuť ale nebude tak smetanová.

Místo mrkve zkuste příště pro obměnu sladký brambor. Chuťově i vzhledem jsou si velmi podobné.

Korma pastu použijte tu od firmy Patak (viz foto), jiné korma pasty jsou chuťově i konzistenčně zcela odlišné. Koupíte ji v každém větším Tescu anebo v indických krámcích. Zbytek pasty můžete odložit do ledničky a použít v budoucnu jako ochucovadlo do různých omáček, polévek, jako nátěrku do bagety nebo ji smíchat s jogurtem a v této směsi naložit maso.

Nesehnali jste korma pastu? Nevadí! Náhradu si můžete vyrobit sami smícháním indického koření (garam masala apod.) s olejem.

Dál je skvělý na zamražení! Rozdělte si ho na menší porce, ať je vždy po ruce.

Zdroj: https://www.epochtimes.cz/2019/08/01/cockovy-dhal-s-kvetakem/