Návod na sběr březové vody krok za krokem

Autor: Alue K. Loskotová.

Nasbírejte si přírodní slaďoučký sirup s několika jednoduchými nástroji za minimálního úsilí.

Březová voda
Na podzim břízy sbírají a ukládají živiny do kořenů. To pomáhá s novým růstem stromů na jaře.
Na jaře má strom období toku mízy, které začíná, když se tlak kořene změní a zastaví se, když začne růst listů. Míza z břízy bělokoré může být konzumována přímo, může se použít k výrobě vína, nebo může být zredukována na březový sirup.

Zdravotní přínosy a rizika
Březová míza je zdrojem vitamínů, minerálů a cukrů včetně vitamínu C, železa, draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, zinku a dalších. Může být používána na pomoc při problémech s močovými cestami a jako obecný detoxikátor. V Rusku se březová voda na jaře sbírá a pije ve velkém, je to místní tradiční lidový lék, který má ozdravit člověka po náročné zimě.
Bříza je snadno identifikovatelná a existuje jen málo nebezpečí spojených s konzumací březové vody. Někteří lidé můžou mít kožní reakci na březovou smůlu/mízu.

Poškozuje sběr březové vody strom?
Jednoduchá a upřímná odpověď na tuto otázku je ano, protože do stromu vrtáme díru. Bříza je však odolná a může přirozeně zaléčit jakékoliv škody způsobené vrtáním. Je důležité vybrat si vždy zdravý veliký strom s tlustým kmenem a zvážit, zda má strom dostatek vody kvůli podmínkám okolního prostředí. Hlavní hrozbou pro strom je, pokud se dostane do vrtu infekce, takže je moc důležité ho po dokončení sběru uzavřít.

Příprava
Před sklizní musíte mít povolení od majitele, který vlastní pozemek, kde se strom nachází. Dále je velice vhodné zeptat se samotného stromu, jestli s vámi na tomto postupu chce spolupracovat. Stromy jsou obvykle velice ochotné a přívětivé, ale nelze na to spoléhat. Pokud tato dvě svolení nemáte, hledejte jiný strom.
Pečlivě očistěte veškeré své vybavení. Nejjednodušší je sehnat si automatickou vrtačku se spirálovitým nástavcem. Nástavec pečlivě očistěte od jakýchkoliv nečistot.
Poté si připravte zátku, která se vloží do otvoru po vrtání (viz krok 6).
Veškerá nasbíraná míza by měla být chlazena a uchovávána po dobu maximálně 2-3 dnů.

Krok 1
Vyberte statný a zdravě vypadající strom. I když můžete ke sběru použít většinu stromů a stromků, je lepší zvolit zralý strom o průměru nejméně 20 cm (8 palců). Pokud jste v lese a máte na výběr z mnoha stromů, které se zde dělí o světlo, vyberte si ten s největší korunou, protože tyto stromy by měly mít lepší tok mízy.

Nepoužívejte ke sběru vody stromy, které by mohly být vystaveny pesticidům, ropě, nebo jiným toxickým látkám. To jsou zejména stromy podél užívané silnice, nebo v jiných lokalitách, kde jsou znečišťující látky v půdě. Uvědomte si, že břízy jsou průkopnickým druhem – často nejprve zakořenění na průmyslové půdě, která byla ponechána nevyužitá.

Krok 2
Zkontrolujte, zda míza teče. Voda v břízách může začít proudit v různých časech a může se zastavit tak rychle, jako začne. Je známo, že období vhodné ke sběru začíná již v posledním únorovém týdnu v teplejších oblastech a končí až na konci dubna. Obecně nejlepší čas je, když je teplota mezi 0-15 °C. To je nejvíc v březnu, zejména prostřední dva týdny.


Chcete-li zkontrolovat, zda míza teče, vtlačte ostrý nůž přes kůru do dřeva, ostřím směrem nahoru podle fotografie. Pokud v něm proudí voda, míza by měla začít stékat po noži a odkapávat.

Krok 3
Vyvrtejte ve stromě otvor asi 1 m od země, pomocí elektrické ruční vrtačky, nebo tesařské ráčny. Otvor by měl být o průměru cca 1 cm – když se použije 19 mm vrták.

Existují různé názory na to, jak velká by měla být díra, s návrhy do průměru až 5 cm, ale takto velký rozměr je zbytečně invazivní. Doporučená hloubka otvoru se také liší. Je to zejména dáno vzhledem a velikostí stromu, není na to přesný vzorec. Na fotografii je vrt do hloubky asi 8 cm.


Krok 4
Volný konec potravinářsky čisté hadice, vložte do otvoru. Nejlépe do hloubky asi 2 cm. Zatlačte ji tam pořádně, abyste vytvořili těsné spojení. Pokud je hadice uvolněná, většina mízy bude vybíhat mimo ni a steče vám po kůře stromu na zem. Pokud nasbíraná míza nevychází jako čistá kapalina, pokus zastavte a přejděte na jiný strom.


Pokud je míza čistá, vložte druhý konec potravinářské hadice do sběrné nádoby.

Krok 5
Uzavřete všechny mezery ve spoji mezi trubkou a sběrnou nádobou, abyste zabránili hmyzu, který by si také rád pochutnal na sladké míze. Zde bylo použito lněné plátno, utažené gumičkami.

Další doporučení je zajistit nádobu u stromu – jak se plní, stává se postupně více těžká a může snadno sklouznout z hadice a veškerá vaše krásná míza by mohla být v háji. Zabezpečenou sestavu ponechte po dlouhou dobu, např. 24 hodin. Budete překvapení, jak rychle se zaplní, takže pokud je to možné, kontrolujte to pravidelně během této doby.

Krok 6
Vyjměte hadici a uzavřete otvor. Vyřízněte čistou větev, o stejném průměru, jako je otvor a na jednom konci ji mírně naostřete. Zatlačte ji do otvoru… Nebo použijte těsně přiléhající korek.

Stále častěji se objevuje názor, že zablokování díry po sběru vede spíše k infekci, protože zpomaluje přirozený proces tvorby ochranných látek v okolí poškozené tkáně. Může to být pravda, protože stromy mohou přijít o větve, nebo mohou být poškozeny hlodavými zvířaty a jsou schopny tyto rány účinně chránit a opravit. Stromy jsou tedy na tento druh rány dobře stavěné.

V současné době je běžná praxe uzavřít díru. Pokud nic jiného, alespoň se tak zabrání ztrátě výživné mízy. Je však možné, že brzy se všeobecný konsenzus změní na prosté odpojení hadice a ponechání otevřeného otvoru.

Krok 7
Po odběru uchovávejte mízu v chladu a spotřebujte ji do 2-3 dnů. Můžete ji dokonce i zmrazit, ale budete potřebovat dostatečně velký mrazicí prostor!

Březová voda vychází ze stromu docela rychle. Při sbírání ji v ideálním případě nenechávejte stát příliš dlouho – rozhodně ne déle než 48 hodin – a pokud je okolní teplota vyšší než 10 stupňů, snažte se ji shromáždit a ochladit  nejpozději do 24 hodin.

Pokud voda zůstane stát moc dlouho v teple, probudí se v ní kvasinky a voda zahájí kvasný proces (je přece sladká). To ovlivní její chuť a chemické vlastnosti. Jakmile zakvasí, nebude použitelná už ani na sirup.

Sirup z březové vody
Můžete si udělat i sirup z březové vody. Má mnohem delší životnost. Pokud je skladován ve sterilním vzduchotěsném obalu, může vydržet až dva roky. Hlavní nevýhoda výroby sirupu je, že je neuvěřitelně energeticky náročná – březová voda má velmi vysoký obsah vody (cca 95%). Většina z toho musí být vypařena, což trvá hodiny.

© Alue K. Loskotová, aluška.org 2019

Napsat komentář