Pátek , 7 října 2022

1 000 australských škol zavádí „ekologické“ cvrčcí chipsy vyrobené z jedlého hmyzu

Cvrčcí chipsy přicházejí do australských škol, protože vědci nabádají příští generaci, aby přijala měnící se globální požadavky na potraviny.
Foto: Cvrčcí chipsy přicházejí do australských škol, protože vědci nabádají příští generaci, aby přijala měnící se globální požadavky na potraviny. (Public Domain)

Australským školním dětem byly nabídnuty cvrčcí chipsy poprášené cvrčcím proteinem, které vyrobila společnost Circle Harvest zabývající se jedlými brouky.

Společnost tvrdí, že produkty pomáhají planetě řešit klimatickou změnu způsobenou člověkem.

Společnost Western Sydney začala letos prodávat své hmyzí chipsy do 1000 škol a očekává, že do poloviny roku 2023 toto číslo šestinásobně zvýší.

Dosud školy v Novém Jižním Walesu, Queenslandu, Jižní Austrálii a Západní Austrálii zakoupily více než 500 000 balíčků.

Zakladatelka a entomoložka Skye Blackburnová říká, že společnost také začala spolupracovat s pečovatelskými domy na zavedení hmyzích proteinů, které jsou snadněji stravitelné a jsou oblíbenější u starších lidí.

Circle Harvest byla uvedena v případové studii ve zprávě CSIRO z roku 2021 s názvem „Jedlý hmyz: Plán strategického růstu rozvíjejícího se australského průmyslu“.

Národní agentura pro vědu a průmyslový výzkum zjistila, že hlavní překážkou růstu trhu s jedlým hmyzem je současný stav spotřebitelských postojů.

Blackburnová se nechala slyšet, že arašídové máslo, mouka a pomerančový džus by mohly obsahovat menší počet částí hmyzu.

"Už jíš hmyz - jen to nevíš," řekla Daily Telegraph.

"Je to lepší pro tebe a je to lepší pro planetu," řekla.

Potenciálně škodlivý pro lidi

Existují však určité obavy ohledně těchto produktu poté, co mluvčí Food Standards Australia New Zealand (FSANZ) řekl, že Austrálie nemá předpisy pro hmyz jako USA.

„Neexistují žádné specifické limity pro hmyz v potravinách; přítomnost cizích předmětů, jako je hmyz, však může způsobit, že jídlo nebude vhodné,“ řekl mluvčí FSANZ pro Epoch Times.

"Kodex stanovuje, že potravinářské podniky musí podniknout všechny nezbytné kroky, aby zabránily pravděpodobnosti kontaminace potravin, jako je udržování prostorů a zařízení na zpracování potravin v čistotě, dobře udržované a bez škůdců."

Přední australská potravinářská organizace Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) také uvedla, že potraviny by měly být „nefalšované“, „vyhovující“ a „bez obsahu cizích látek, jako je hmyz“.

Chov hmyzu pro lidskou spotřebu je relativně nedávný trend, který není v západních zemích tak rozšířený jako v rozvojových zemích.

Západní spotřebitelé se obávají zejména bezpečnosti potravin, jako jsou mikrobiologická a chemická zdravotní rizika spojená s konzumací hmyzu.

Nedávné studie ukázaly, že 18 procent úmrtí na potraviny v Číně bylo způsobeno konzumací hmyzu, zatímco téměř 8 procent konzumentů hmyzu v Laosu vykazovalo alergické reakce.

Autoři jiné studie uvedli, že chybí vědecká literatura týkající se konzumace hmyzu, možná proto, že je populární v rozvojových zemích, kde neexistuje tolik oficiální dokumentace zdravotních rizik spojených s jedlým hmyzem.

Mezi tato nebezpečí mimo jiné patří alergeny, zbytky pesticidů, mykotoxiny, těžké kovy, patogenní mikroorganismy a paraziti.

Zatímco konzumace hmyzu získává celosvětovou pozornost, vědci došli k závěru, že přínosy jedlého hmyzu, jako nového zdroje potravy, musí být zváženy s potenciálními problémy v oblasti bezpečnosti potravin.

Překlad: Martin Kirschner (www.vipnoviny.cz), Zdroj: theepochtimes.com

Sdílet článek na sociálních sítích:

O Jessie Zhang

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.