Čtvrtek , 6 října 2022

Ibiškový čaj na hubnutí, krevní tlak a záněty

Ibiškový čaj na hubnutí, krevní tlak a záněty
Ibiškový čaj se vaří z kalichu rostliny, části ve tvaru poupěte, odkud vyrůstá květ. V létě jako teplý čaj, v zimě jako osvěžující nápoj.

Květ ibišku připomíná tropický ráj. Velký, koketní květ je oblíbeným motivem havajských košil, ale jedna konkrétní odrůda – Hibiscus sabdariffa (také známý jako Ibišek sudánský nebo červený ibiškový čaj) – pochází z Egypta. Dnes se Ibišek sudánský pěstuje téměř ve všech teplých oblastech po celém světě.

Ibišek sudánský je zdrojem ibiškového čaje – příjemně kyselého, rubínově červeného nápoje, který se po staletí pije v celé severní Africe a na Středním východě. Egypťané usrkávali ibiškový čaj od doby, kdy faraoni vládli Nilu.

Ilustrace Hibiscus sabdariffa z akvarelů ze Surinamu, 1811-1824. (Public Domain)

Když Ibišek sudánský přišel do Nového světa, Mexičané a Jamajčané si rychle oblíbili nápoje na bázi ibišku, ale v Severní Americe se uchytil ​​až v 70. letech 20. století, kdy společnost Celestial Seasonings vydala svou čajovou směs Red Zinger. Dnes se ibišek vyskytuje téměř v každém ovocném čaji na trhu. Používá se také k ochucení jogurtu, zmrzliny, sody, šampaňského a čehokoli jiného, ​​co by mohlo mít kyselou chuť.

Chlazení Kalichu

Zatímco květ je nejvýraznější částí ibišku, oblíbeným kouskem pro čaj je kalich – tmavě červená část rostliny, ze které květ vychází. Termín pochází z řeckého slova, které znamená slupka nebo skořápka. Kousky kalichu se obvykle prodávají sušené na čaj, ale čerstvá poupata kalichu jsou v mnoha částech světa oblíbenou kyselou zeleninou. Mají slizovou strukturu podobnou jiné odrůdě ibišku, okra (Hibiscus esculentus).

V tradiční bylinné medicíně kyselá chuť znamená chladivou bylinu, což vysvětluje, proč se ibišek kyselý používá ke zklidnění stavů charakterizovaných horkem a zánětem. Ibišek sudánský se často používá v tradiční ajurvédské a bylinné medicíně na Blízkém východě při cukrovce, jaterních a žlučníkových problémech a zánětlivých kožních a střevních problémech.

Kalich ibišku má chuť podobnou brusince, dokonce se mu někdy říká brusinka floridská. Stejně jako brusinka se ibiškový čaj používá ke zklidnění infekcí močových cest.

Osvěžující ibiškový čaj je skvělý na hydrataci, ale je také spolehlivým diuretikem, což znamená, že dokáže zbavit tělo přebytečných tekutin. Ibišek může hrát roli i při hubnutí. Vědci zjistili, že pití ibiškového čaje inhibuje amylázu, pankreatický enzym, který pomáhá rozkládat sacharidy a cukry. To naznačuje, že v přítomnosti ibišku tělo absorbuje méně těchto tukových látek.

Ibišek má vysoký obsah železa, vitamínu C a dalších antioxidantů, které podporují imunitu. Má také antibakteriální vlastnosti, proto se často používá při nachlazení, chřipce a kašli. 

Ilustrace Hibiscus sabdariffa od M. E. Descourtilze z roku 1821. Kalich — červená část nacházející se na spodní části květu — se používá k přípravě kyselého čaje. (Public Domain)

Srdce, mysl a bolest

V tradiční bylinné medicíně se ibišek používá ke zklidnění mysli a také má blahodárné účinky na srdce. Klinická studie od American Heart Association zjistila, že po šesti týdnech pití ibiškového čaje klesl krevní tlak až o 13 procent. Několik dalších studií ukázalo, že ibišek může také snížit hladinu cholesterolu a zabránit ateroskleróze (kornatění tepen).

Ibišek může také léčit artritickou bolest. Studie na zvířatech z University of Bagdad, zveřejněná v říjnu 2015, prokázala, že Ibišek sudánský prokázal „významnou protizánětlivou aktivitu“.

Další výzkumy naznačují, že ibiškový čaj může mít také některé protirakovinné vlastnosti. Ibišek obsahuje kyselinu protokatechovou a jedna studie zjistila, že může zpomalit růst rakovinných buněk.

Jak užívat

Ibišek je velmi bezpečný, i když kolují zvěsti, že u některých lidí může způsobit mírné halucinace. U oblíbeného produktu, který se používá tak dlouho, je však těžké najít důkazy pro toto tvrzení.

Pro přípravu čaje jednoduše přidejte lžičku sušených kousků kalichu do šálku horké vody a louhujte alespoň 10 minut. Pijte jeden až tři šálky denně.

Pro mnohé chutná obyčejný ibišek příliš kysele. Řešením v Mexiku a na dalších místech je silně osladit ibiškové nápoje velkým množstvím cukru. Další možností je uvařit si ibišek se sladkými bylinkami, jako je kořen lékořice nebo stévie, abyste dosáhli zdravější sladkokyselé rovnováhy.

Překlad: Martin Kirschner.

Zdroj: theepochtimes.com

Sdílet článek na sociálních sítích:

O CONANA MILNERA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.