Pátek , 9 prosince 2022
Nejnovější články

Profesorovi, kterému byla diagnostikována rakovina, řekli, že mu zbývají 3 měsíce života. O 12 let později je zdravější než kdy jindy

Profesor Dr. Han.
Profesor Dr. Han. (Print Screen z Epoch Times)

V roce 2008 byla Dr. Bor-cheng Hanovi, profesorovi na katedře veřejného zdraví na Taipei Medical University, diagnostikována rakovina jater a očekávalo se, že mu zbývají pouhé tři měsíce života. Ale o 12 let později říká, že je zdravější než v době před rakovinou.

Čtyřiašedesátiletý profesor sdílí své metody boje s rakovinou s veřejností. S jeho temperamentním úsměvem a veselým hlasem není vůbec zřejmé, že byl kdysi onkologickým pacientem, kterému byly odebrány dvě třetiny jater. Jak toho dosáhl?

Život po rakovině se obrátil k lepšímu

Dr. Han dříve žil stabilním životem, když učil na lékařské univerzitě v Taipei a staral se o svou dceru. V dubnu 2008 však velký nádor o průměru téměř 19 cm a hmotnosti 2 kg objevený v jeho játrech rozbil jeho poklidný život.

Po diagnóze rakoviny podstoupil operaci, při které byl nádor odstraněn. Ošetřující lékař nedoporučil chemoterapii, protože se domníval, že dny doktora Hana jsou sečteny.

Poté mu rakovina metastázovala do plic. Nakonec to přešlo do remise a pak se znovu objevila.

Dr. Han podstoupil dvě operace, celkem 25 chemoterapeutických sezení a 12 radioterapeutických sezení. Konečně, po druhém odstranění jaterního nádoru o průměru 2,5 cm, se rakovinné buňky v jeho těle postupně uklidnily.

Od počátečního šoku až po namáhavý léčebný proces se zdálo, že tyto dny byly protaženy bolestí. Tyto dny byly poznamenány úzkostí, strachem, nejistotou ohledně budoucnosti a zoufalstvím. Doktor Han řekl, že si stále pamatuje dny strachu po operaci, šok, když se dozvěděl o metastázích rakoviny, bolestivých vedlejších účinků chemoterapie a strach, který cítil pokaždé, když si přečetl výsledky testů.

"Pro lidi, kteří neměli takovou nemoc, je těžké pochopit mé pocity a myšlenky v tomto těžkém období," řekl Dr. Han a dodal, že rady, které dostal od ostatních, aby měl otevřenou mysl, nepomohly.

Tato velká zkouška a bolest ho také donutily čelit svému životu znovu. Dr. Han si uvědomil, že aby mohl kráčet dobrou a stabilní cestou v boji proti rakovině, musí se změnit některé jeho zvyky, představy a lenost, které si za ta léta vytvořil. Dnes, o 12 let později, nezažil žádnou recidivu rakoviny a je dokonce v lepším zdraví než předtím, kdy rakovinu měl.

Zbavit se negativního myšlení a zlepšit mezilidské vztahy omluvou

Jednou částí procesu změny sebe sama bylo odložit svou hrdost a iniciativně se omluvit své dceři.

Před rakovinou byl doktor Han na svou dceru velmi přísný a jeho napomínání ji velmi stresovalo, takže jejich vztah mezi rodičem a dítětem byl napjatý.

Řekl, že pokud tento problém nevyřeší, jeho dcera si to trauma ponese do konce života a on sám by byl také nešťastný. „Je z toho nějaká výhoda? Ne,“ pomyslel si pro sebe. Aby rozhořčení vyřešil, mohl se jedině omluvit, takže by se jeho dceři ulevilo. Vysvětlil: "Nebylo to jen proto, abych jí pomohl, ale také proto, abych pomohl sobě."

Negativní emoce mohou způsobit nemoc a blažené srdce je vynikající lék, ale pro dnešní lidi je těžké žít šťastný život. "Jedním z hlavních důvodů neštěstí je, že lidé mají mezi sebou napjaté vztahy a jsou přirozeně ve stavu negativních emocí," řekl Dr. Han.

Zjistil, že intelektuálové na vysoké úrovni jsou často velmi sebevědomí a mají určité předsudky o lidech a věcech a je pro ně obtížnější změnit se než pro průměrného člověka. Musí mít ochotu nejprve přiznat své chyby, než se omluví. Upřímná omluva a změna ze srdce může pomoci zlepšit mezilidské vztahy a umožnit pozitivní duševní a emocionální rozvoj.

Znamená to, že se nejprve omluvíte, že jste udělal chybu? Vysvětlil: „Na tom, když se mýlíte, není nic špatného. Musíš mít vždycky pravdu? Největším problémem moderních lidí je, že si vždy myslí, že mají pravdu, a nedokážou se mezi sebou přestat hádat, a proto mají tolik problémů.“ Když budete chodit v botách jiného muže, zjistíte, že každý má svůj vlastní postoj a potíže. Pouze pokud to pochopíte, zlepší se vaše vztahy s ostatními.

Jak doktor Han postupně prováděl sebereflexi, viděl věci z pohledu své dcery, omlouval se jí a dal jí prostor, čímž se vztah mezi otcem a dcerou stal čím dál více harmoničtější a dcera se mu nakonec začala svěřovat. V současné době se s dcerou střídají ve vaření jídel a občas mu dcera připraví i obědové krabičky.

Namáčení nohou ve vlažné vodě s hrubou solí pro uklidnění mysli

Relaxace, zklidnění mysli a dobrý noční spánek jsou také prospěšné pro zlepšení samoléčebné síly vašeho těla.

Při všech každodenních životních stresech je důležité najít způsoby, jak se uklidnit, aby došlo k vyrovnání sympatického a parasympatického nervu, což pak přispívá ke zlepšení kvality spánku.

Namáčení nohou ve vlažné vodě s hrubou solí před spaním, břišní dýchání a meditace jsou způsoby, jak se uvolnit.

Vlažná voda s hrubozrnnou solí simuluje mořskou vodu. Když se nohy dotknou mořské vody, uklidní to mysl. Když máčíte nohy ve vodě, měli byste také nechat svou mysl odpočinout a vyvarovat se mluvení, jídla, sledování televize a používání mobilních telefonů.

Dr. Han poukázal na to, že lidé obecně používají horkou vodu k namáčení nohou, ale zvýšení tělesné teploty způsobí, že emoce budou nabuzené. Dále tento zvyk dívat se na televizi a máčet nohy nepomáhá uklidnit mysl.

Kromě toho má relaxace také hlavní předpoklad: musíte si být vědomi svého vlastního napětí a mít myšlenku „chci se uvolnit“.

Jen tak můžete najít způsoby, jak se uvolnit. Například je důležité dát si pět až deset minut na vyprázdnění mysli, což je podle doktora Hana velmi důležité.

Vaření pro sebe a svou rodinu s velkorysími myšlenkami

Další velkou změnou v životě doktora Hana po rakovině je to, že začal vařit pro svou rodinu. To se pro něj stalo jednou ze čtyř nejpříjemnějších věcí v životě. Když vaří pro svou rodinu s laskavými myšlenkami, věří, že jídlo, které udělá, bude chutnější a nabíté energií.

Ve slavném „Emoto experimentu krystalizace vody“, když voda obdrží dobrou zprávu, mohou se tvořit krásné krystaly. Stejně tak vaření ve skvělé náladě je nejen prospěšné pro vaše zdraví a zdraví vaší rodiny, ale také vytváří dobrou energii pro jídlo. Když je vaše rodina s jídlem spokojená a vy se cítíte šťastní, může se vytvořit pozitivní cyklus. "U stolu lze nalézt mnoho prvků štěstí," řekl doktor Han.

Pokud nemůžete vařit často, neměli byste na sebe příliš tlačit. Například manželé v rodině s dvojím příjmem pravděpodobně oba příjdou z práce pozdě, takže mohou nejprve komunikovat mezi sebou a domluvit si flexibilní a pohodlný seznam a plán vaření.

Dieta proti rakovině se zdravými potravinami

Důležitý je zejména obsah stravy proti rakovině. Neustálé kalkulace počtu porcí zeleniny a ovoce, počet gramů živin nebo kalorií, které denně sníte, je však pro běžného člověka obtížné.

Dr. Han vysvětlil, že pokud se dieta stane příliš komplikovanou, pak je snadné „vytvářet stres namísto udržování dobrého zdraví“.

Pokud jde o stravu, má pouze jednu hlavní zásadu: nejprve zkontrolujte, zda nechystáte sníst příliš mnoho jídla, které byste neměli jíst, postupně množství snižujte a poté jezte co nejvíce výživného jídla.

Potraviny, kterým je třeba se vyhnout: slazené nápoje, rychlá občerstvení, sušenky, zpracované potraviny, rafinovaný škrob, špatné oleje a červené maso.

Jíst příliš mnoho zpracovaných potravin nejen způsobuje rakovinu, ale může také způsobit další chronická onemocnění. Například dorty a rychlá občerstvení, které mnozí milují, obsahují příliš mnoho trans-tuků, takže jsou to potraviny, kterým bychom se měli vyhýbat.

Potraviny ke konzumaci: obiloviny, zelenina, ovoce, koření a dobré oleje.

Jako základní potraviny bychom měli používat celá zrna, jako je hnědá rýže a quinoa. Zelenina a ovoce by měly mít co nejvíce barev. Pro snížení cukru by mělo být volbou ovoce s nízkou sladkostí.

A následné potraviny jsou účinnější v prevenci a boji proti rakovině:

Zelenina: Zelí, čínské zelí, červená řepa, špenát, kapusta, chřest, bílý květák, brokolice a cibule mají dobrý vliv na inhibici růstu rakovinných buněk.

Koření: Česnek, zelený česnek, zelená cibule, tymián, rozmarýn, kurkuma a hřebíček jsou bohaté na antioxidanty, které mají vynikající protizánětlivé účinky.

Bílkoviny: Rostlinné bílkoviny zahrnují cowpeas (vignu čínskou) s dlouhým luskem, tofu, čočku a hrách. Mezi živočišné bílkoviny patří vejce, bílé maso a organické mléčné výrobky.

Oleje a tuky: Kromě ořechů můžete do jídla přidat také olivový olej, olej z hořčičných semínek, lněný olej a další dobré oleje obsahující nenasycené omega-3 mastné kyseliny.

Mezi domácí jídla, která Dr. Han sdílí na své facebookové stránce, často patří salát. Řekl, že konzumace salátů vám umožní jíst dobré oleje, ořechy a různé druhy zeleniny současně. A někdy můžete do salátu přidat kousky kuřecích prsou pro více bílkovin.

Navíc lze velikost porce každého jídla jednoduše odhadnout: čtvrtina zeleniny, čtvrtina ovoce, čtvrtina obilovin a čtvrtina bílkovin a olejů.

"Čím jednodušší a pestřejší strava, tím lépe," řekl a dodal, že tělo přirozeně reaguje na seriózní a konzistentní vysoce kvalitní stravu.

Bez ohledu na metodu boje s rakovinou Dr. Han, který kráčel touto cestou, zdůraznil důležitost odhodlání, víry v sebe sama, uskutečnění a vytrvalosti.

Následují některé z potravin, které Dr. Han konzumuje každý den v boji proti rakovině:

Tři až pět šálků zeleného čaje nebo limonády a jeden šálek naklíčeného sójového mléka. Naklíčené sójové boby obsahují více aminokyselin, které se snadněji vstřebávají a je méně pravděpodobné, že vás budou nadýmat, než běžné sójové boby.

Smíchejte jednu polévkovou lžíci kurkumy a půl polévkové lžíce černého pepře s trochou olivového oleje a přidejte směs do salátů, zeleniny, polévek a míchaných rýžových jídel.

Jezte česnek, zelený česnek, zelenou cibuli, cibuli, zelí, květák, houby enoki a další potraviny bohaté na polysacharidy. A také jezte mořské řasy a chaluhu, abyste pomohli s pohybem střevního traktu a odstranili z těla odpady, včetně těžkých kovů.

Jezte čerstvé jahody, borůvky, moruše, maliny a další bobule s obsahem antioxidantů a nízkou sladkostí.

Vhodné doplnit probiotiky pro regulaci střevního mikrobiomu a pro posílení střevní imunity a zdraví.

Zdroj: theepochtimes.com

Překlad: Martin Kirschner (www.vipnoviny.cz)

Sdílet článek na sociálních sítích:

O Martin Kirschner

Dříve psal a publikoval články pro Epoch Times. Později se však rozhodl jít svou vlastní cestou a založil VIP Noviny, internetové noviny, které dál šíři poznání, pravdu a tradici.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.