Čtvrtek , 6 října 2022

Muži, mléko a rakovina prostaty

Muži, mléko a rakovina prostaty
Muži by možná měli zvážit omezení příjmu mléčných výrobků, aby snížili své šance na rakovinu prostaty. 

Dělá mléko tělu opravdu dobře?

Tyto snímky a reklamy s mlékem, které před několika lety vzaly zemi útokem, byly součástí vysoce efektivní marketingové kampaně, na níž naskočilo mnoho celebrit. Bohužel reklama, která z toho vyplynula, mohla mnoho mužů svést k domněnce, že si prokazují laskavost tím, že konzumují velké množství mléčných výrobků, i když ve skutečnosti tomu tak nebylo.

Poté, co vědecké důkazy nesporně spojovaly mléčné výrobky s rakovinou prostaty, vyzval Lékařský výbor pro zodpovědnou medicínu místo používání reklam, které říkaly: „Navštivte mlékárnu, abyste ochránili svou prostatu“. Přesto si mnoho mužů stále myslí, že pitím mléka si dělají službu.

Fakta

Víme, že riziko rakoviny je silně ovlivněno stravou. Jakou roli hrají hormony v mléce ve vašem riziku vzniku rakoviny?

Měli byste se těchto přísad obávat?

Jedním slovem ANO.

Výzkum ukazuje, že muži, kteří pijí více než JEDNU sklenici plnotučného mléka denně, mají dvojnásobné riziko smrtelné rakoviny prostaty ve srovnání s muži, kteří pijí méně.

Vynechte také výrobky z mléka

A není to jen velká sklenice mléka, před kterou by se měli mít muži na pozoru. Každodenní jezení zmrzliny, pláteku sýra, kopečeku tvarohu, nebo dokonce každodenní konzumace smetanové zakysané smetany může u mužů zvýšit riziko vzniku rakoviny prostaty.

Výzkumníci z Harvardu zjistili, že muži, kteří konzumují více než 2½ porcí (500 ml) mléčných výrobků denně, mají zvýšené riziko rakoviny prostaty.

Pro záznam, porce je 8 oz (224 ml) sklenice mléka, jeden plátek sýra nebo jeden kopeček zmrzliny.

Ve studii publikované v The Prostate, které se zúčastnilo 1 334 mužů, vědci dospěli k závěru, že muži, kteří pravidelně pijí mléko (více než 4 porce týdně), mají v průměru o 80 % ZVÝŠENÉ riziko recidivy rakoviny prostaty ve srovnání s muži, kteří konzumovali méně než 3 porce mléka za měsíc.

Co dalšího výzkumníci zjistili?

Nemyslete si, že pouhý přechod na nízkotučné mléko a jiné nízkotučné mléčné výrobky problém vyřeší, protože riziko rakoviny prostaty je ve skutečnosti VYŠŠÍ se zvýšenou konzumací nízkotučného mléka.

Proč mléko tělu škodí?

Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace mléka a mléčných výrobků zvyšuje hladinu IGF-1 v krvi (inzulinu podobný růstový faktor). Zdravotní studie Physicians Health Study, která sledovala 21 600 mužů po dobu 28 let, zjistila, že muži s nejvyššími hladinami IGF-1 měli více než 4X VĚTŠÍ RIZIKO rakoviny prostaty než muži, kteří měli nejnižší hladiny IGF-1.

IGF-1 se podílí na řadě rakovin, nejen prostaty. Nedávnou studii, ve které vědci analyzovali více než 400 000 vzorků krve, zveřejnila v září 2020 Oxfordská univerzita. Těmto výzkumníkům se podařilo identifikovat dárce vzorků, u kterých se vyvinul jeden z 30 různých typů zhoubného nádoru – v průměru za sedm let.

Jiné mléko, než za dob vašeho otce

Po pravdě řečeno, mléko, které dnes pijeme, je velmi odlišné od toho v minulosti. Proč? Jednak komerčně pěstované a upravené mléko má výrazně vyšší hladinu hormonů. Ve studii publikované The European Journal of Endocrinology bylo uvedeno, že rakovina prostaty úzce souvisí s vystavením pohlavním steroidním hormonům.

Ukazuje se, že estrogen, hormon převládající v mléce březích dojnic, aktivuje IGF-1. Výsledky studie o souvislosti mezi estrogenem a rakovinou prostaty, které byly publikovány v Medical Hypotheses, nám vysvětlují, jak jsou hormony v mléce významným rizikovým faktorem pro vznik rakoviny prostaty. A zatímco některé země od té doby zakázaly hormonální injekce, jako je bovinní somatotropin (BST) na zrychlení nebo zvýšení produkce mléka a masa, USA mezi ně nepatří.

Na velikosti těla záleží

Výzkumníci také zaznamenali recidivu rakoviny u účastníků podle jejich indexu tělesné hmotnosti (BMI). Zjistili, že muži s nadváhou a obezitou měli VYŠŠÍ RIZIKO recidivy rakoviny prostaty, než muži s normální hmotností.

Záleží také na rase?

Rozhodně nechceme vynechat problém rasy v něčem tak vážném, jako je predispozice člověka k rozvoji rakoviny. To znamená, že je důležité vědět, že fakta naznačují, že rakovina prostaty je častější u černých a afro-karibských mužů než u jiných ras.

Podle American Cancer Society mají černoši více než DVAKRÁT větší pravděpodobnost úmrtí na rakovinu prostaty než bílí muži. Studie to potvrzují tím, že různé populace prokázaly silnou a konzistentní souvislost mezi IGF-1 v krvi a rizikem rakoviny prostaty.

Rasová složka dietního vztahu rakoviny prostaty je zajímavá. Vzhledem k tomu, že rakovina prostaty není v asijských kulturách tak rozšířená, nutí nás to zastavit se a přemýšlet. Kdy jste naposledy viděli sýr uvedený mezi přísadami v nabídce čínské restaurace?

Překlad: Martin Kirschner (www.vipnoviny.cz)

Zdroj: theepochtimes.com

Sdílet článek na sociálních sítích:

O JAMES TEMPLETON

Jeden komentář

  1. Nie je ten výzkum sponzorovný klimaalrmistov(vyhubiť kravy lebo ich aj tak netreba?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.