Čtvrtek , 1 prosince 2022
Nejnovější články

Čtyři jednoduchá jídla, která vám pomohou zhubnout a zůstat zdravý

Autor: Elizabeth Neale.

Zhubnout neznamená jíst méně, ale lépe (Print Screen z Epoch Times)

Je těžké zhubnout. A je ještě těžší si udržet štíhlou linii. Mnoho lidí dosáhne krátkodobého úbytku hmotnosti jen proto, aby se časem vrátili ke svému předchozímu životnímu stylu – a ke své předchozí váze. To může vést k yoyo efektu mezi hubnutím a přibíráním.

Jedním z problémů je, že diety na hubnutí nejsou udržitelné. Zanechávají u dietáře pocit hladu a nedávají jim základní živiny, které potřebují k udržení jejich dlouhodobého zdraví.

Ale některé výběry potravin mohou podpořit hubnutí a poskytnout živiny, které potřebujete, abyste dobře fungovali a prospívali. Tyto čtyři možnosti jídla jsou dobrým místem, kde začít.

  1. Celá zrna nám pomáhají cítit se sytí

Mnozí z nás volí chléb jako součást oběda. Přechod z bílého na celozrnný chléb u sendviče vám může pomoci cítit se déle sytí, takže během následujícího jídla budete pravděpodobně jíst méně.

Celé zrno se skládá ze tří hlavních částí: otruby, endosperm a klíček. Tato struktura pomáhá části energie uniknout během trávicího procesu, což vede k tomu, že tělo absorbuje méně kalorií.

Celá zrna pomáhají chránit před chronickými onemocněními včetně srdečních chorob, cukrovky 2. typu a některých druhů rakoviny. Zrna uplatňují své výhody regulací funkce střev prostřednictvím zvýšeného objemu stolice a vyživováním zdravých střevních bakterií.

Celá zrna lze snadno zařadit do diety na hubnutí. Kromě chleba je najdeme i v ovsu k snídani, nebo popcornu ke svačině.

  1. Barevná zelenina poskytuje řadu živin

Zelenina je plná základních živin včetně kyseliny listové, vitamínu C, různých vitamínů B, draslíku a vlákniny. Mají také nízký obsah energie a poskytují přibližně 24 až 84 kalorií na 100 g.

Když se lidé snaží zhubnout, jedí větší množství zeleniny, ale nemají tendenci vybírat si ze široké škály zeleniny kromě té, kterou běžně jedí.

Abyste napomohli hubnutí, ujistěte se, že přijímáte vysoký podíl kalorií ze zeleniny a snažte se mít na talíři co nejvíce různých barev.

Pokud máte pocit, že nemáte čas vařit, tak rychlou a snadnou variantou je mražená zelenina, která je stejně výživná jako čerstvá zelenina.

Zelenina obsahuje základní živiny včetně draslíku, kyseliny listové a vlákniny. (Hermes Rivera, print screen z Epoch Times)

 

  1. Svačina s ořechy

Když se snažíte zhubnout, jsou často první jídla s vysokým obsahem tuku. Ale zatímco ořechy mají obecně vysoký obsah tuku a souvisejících kalorií, mají také vysoký obsah vlákniny, což nám pomáhá cítit se déle sytí.

Ořechy obsahují řadu prospěšných vitamínů a minerálů pro naše zdraví, včetně zdravých tuků, bílkovin, různých vitamínů B, zinku, hořčíku a dalších minerálů. Bylo prokázáno, že konzumace ořechů je prospěšná při snižování rizika srdečních onemocnění a zvládání cukrovky 2. typu.

Začínáme si také uvědomovat, že nevstřebáváme všechny kalorie z ořechů, když je jíme. Výzkum ve skutečnosti naznačuje, že absorbujeme až o 30 procent méně tuku z ořechů, než jsme si původně mysleli.

Zkuste sníst hrst ořechů (kolem unce) jako svačinu nebo je přidat do jídla během dne.

  1. Uhaste svou žízeň vodou

Naslouchání signálům hladu a žízně může mít velký význam při snaze zhubnout.

Během dne mohou být naše tělesné signály o žízni silnější než naše pocity hladu. Když si myslíte, že máte hlad, zjistěte, zda skutečně nemáte žízeň, tím, že si nejprve dáte sklenici vody.

Pokud jste spíše zvyklí než po vodě sáhnout po nealko nápoji nebo ochuceném drinku, tak přecházejte pomalu. Nahraďte polovinu každé sklenice, kterou vypijete, vodou a postupem času zvýšíte vodní složku. Nakonec se vaše preference změní.

Naše těla potřebují vodu pro rovnováhu tekutin, regulaci tělesné teploty, kognitivní výkon a také funkci trávicího traktu, ledvin a srdce. Pití velkého množství vody také zlepšuje pleť a může snížit pravděpodobnost vzniku bolestí hlavy.

Hladový? Nebo máš žízeň? (Print Screen z Epoch Times)

Slovo na závěr

Ačkoli některé výběry potravin mohou podpořit hubnutí a zabránit následnému přibírání na váze, váš celkový stravovací vzorec je konečným prediktorem tělesné hmotnosti. Důležitou roli hraje také cvičení a fyzická aktivita.

Vzorec zdravého stravování pro hubnutí by měl být založen na dietních pokynech, což jsou obecná doporučení pro zdravé stravování. Zaměřte se na pět porcí zeleniny a dvě porce ovoce denně, spolu s celozrnným pečivem a cereáliemi, libovým masem a nízkotučnými mléčnými výrobky. I když to může znít jako hodně jídla, studie ukázaly, že tyto kombinace napomáhají hubnutí.

Přestože vždy budou existovat snazší způsoby hubnutí, malé změny směrem ke zdravějším stravovacím návykům vám pomohou nejen zhubnout, ale poskytnou vám správné návyky, abyste se v budoucnu vyhnuli přibírání na váze.

Zdroj: theepochtimes.com

Sdílet článek na sociálních sítích:

O Martin Kirschner

Dříve psal a publikoval články pro Epoch Times. Později se však rozhodl jít svou vlastní cestou a založil VIP Noviny, internetové noviny, které dál šíři poznání, pravdu a tradici.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.