Neděle , 26 března 2023

Recepty: Hovězí s fazolkami

autor: František Hobizal.


Popularita hovězího masa, které v šedesátých letech tvořilo drtivou většinu jídelníčku v Evropě pomalu klesá. Nahrazuje ji vepřové a už také drůbeží maso. Zvláště v západních zemích.

Hovězí s fazolkami (zdroj: ukazjakvaris.cz)
Hovězí s fazolkami (zdroj: ukazjakvaris.cz)

Žebříčků největších konzumentů ale překvapivě nevládnou američtí milovníci hamburgerů a steaků. Na prvním místě jsou Lucemburčané (43,8 kg). Na druhém místě jsou Spojené státy a třetí je Austrálie. Češi jsou na tom o poznání hůře se spotřebou cca 8kg hovězího masa na jednoho obyvatele ročně.

Hovězí maso je biologicky velmi hodnotné, má vysoký obsah esenciálních aminokyselin, železa a vitamínu B2.
Spotřeba potravin je ve velké míře závislá na ceně. Svou roli však hraje i turistický ruch, počet cizinců v naší populaci.

Nejdražší světové hovězí pochází z japonského Kóbe. Krávy dostávají pečlivě kontrolovanou stravu obohacenou o sojové boby a pivo a denně jsou masírovány, aby jejich maso bylo jemnější. Hovězí Kóbe má až třikrát více tuku než maso ostatních masných plemen a je ceněné pro jemnost a delikátní mramorování masa.

Ingredience
•    450g zadního hovězího masa, nakrájeného na nudličky
•    225g fazolových lusků
•    1 cibule, rozkrájená na osminky
•    3 stroužky česneku
•    25g nesolených kešu oříšků
•    25g bambusových výhonků z konzervy
•    125ml hovězího vývaru
•    4 lžičky škrobové moučky
•    3 lžíce sójové omáčky
•    3 lžíce oleje
•    2 lžičky sherry
•    4 lžičky vody
•    sůl, pepř

Postup přípravy

Krok 1

Nejprve si připravíme marinádu z 1 lžíce škrobové moučky, 2 lžic sójové omáčky a 1 lžíce oleje. Maso promícháme s marinádou a necháme alespoň 30 minut marinovat v lednici.

Krok 2

V předehřátém woku rozehřejeme olej, přidáme česnek, cibuli, fazolky, oříšky, bambusové výhonky a 2-3 minuty zprudka smažíme.

Krok 3

Maso vyjmeme z marinády a necháme okapat, přidáme do woku a smažíme 3-4 minuty.

Krok 4

V misce smícháme sójovou omáčku, sherry a hovězí vývar. V jiné misce smícháme škrobovou moučku s vodou a přilijeme do první misky. Tuto směs přilijeme do woku a přivedeme k varu. Za neustálého míchání povaříme do zhoustnutí. Dochutíme solí a pepřem.

Zdroj: http://www.ukazjakvaris.cz/recipe/hovezi-s-fazolkami/

Sdílet článek na sociálních sítích:

O Martin Kirschner

Dříve psal a publikoval články pro Epoch Times. Později se však rozhodl jít svou vlastní cestou a založil VIP Noviny, internetové noviny, které dál šíři poznání, pravdu a tradici.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.