Recepty: Jehněčí kýta s rozmarýnem

autor: František Hobizal.


Jehněčím masem se nazývá maso mladých ovcí, které nepřesáhly věk šesti měsíců. V české kuchyni není tolik využívané, ale například v oblastech Indie, Kavkazu, Balkánu, Nového Zélandu a blízkého a středního východu je to se skopovým nejužívanější maso, je také velmi oblíbené ve francouzské, italské, španělské a britské kuchyni.

Jehněčí kýta s rozmarýnem (zdroj: ukazjakvaris.cz)

Jehněčí kýta s rozmarýnem (zdroj: ukazjakvaris.cz)

Jehněčí maso je velmi kvalitní a zdravé. Je koncentrovaným zdrojem živin, nezbytně potřebných pro naše tělo, zároveň patří k nejhodnotnějším zdrojům pro tělo lehce vstřebatelného železa. Jehněčí maso obsahuje bílkoviny, vitamíny A, D, vitamíny skupiny B a minerální látky, zejména již zmiňované železo a zinek.

Chutí jehněčí připomíná něco mezi masem hovězím a králičím, maso je to velmi jemné, dobře stravitelné a lze ho považovat i za maso dietní.

Jehněčí kýta s rozmarýnem

Ingredience
•    1,5kg jehněčí kýty
•    1/2 lžičky tymiánu
•    1/2 lžíčky rozmarýnu
•    1 lžička soli
•    pepř
•    1 lžička hořčice
•    4 lžíce oleje
•    1/4l červeného vína
•    250g rajčat
•    100g cibule
•    4 lžíce kysané smetany
•    1 lžička solamylu

Postup přípravy

Krok 1

Maso potřeme kořením a hořčicí, vložíme do pekáče, potřeme olejem, dáme do horké trouby a pečeme, občas podlijeme červeným vínem, aby se vypečená šťáva nepřipálila.

Krok 2

Rajčata a oloupané cibule nakrájíme na kostičky a na posledních 30 minut přidáme k pečeni.

Krok 3

Upečenou kýtu přendáme z pekáče na mísu, přikryjeme a necháme před nakrájením 10 minut odpočinout.

Krok 4

Vypečenou šťávu a zeleninu procedíme na pánev, rozmícháme smetanu se solamylem a vmícháme do šťávy, vaříme, šťávu dochutíme a nakrájenou kýtu podáváme horkou, jinak je klihovatá.

Zdroj: http://www.ukazjakvaris.cz/recipe/jehneci-kyta-s-rozmarynem/

 

Sdílet na sociálních sítích:

Sdílet článek na sociálních sítích:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

3 thoughts on “Recepty: Jehněčí kýta s rozmarýnem

Comments are closed.