Středa , 29 března 2023

Recepty: Podzimní štrůdl z listového těsta

autor: František Hobizal.


Jablečný závin nebo-li štrůdl sice původně pochází z Rakouska. Stal se ale nedílnou součástí jídelníčku i v jiných zemích hlavně východoevropských a středoevropských, včetně České republiky. Jiné zdroje dokonce uvádějí, že jablečný závin do Evropy přivezli Turci ve středověku při svých nájezdech.

Podzimní štrůdl z listového těsta (zdroj: ukazjakvaris.cz)
Podzimní štrůdl z listového těsta (zdroj: ukazjakvaris.cz)

Myslím, ale že v současné době je to již "česká klasika", kterou nám pekly již naše babičky. Do Jablkového závinu se hodí přidat i vlašské ořechy a rozinky. Hlavně vlašské ořechy mu dají úplně jiný rozměr. V cukrárně je běžné, že se závin podává se šlehačkou nebo i se zmrzlinou. Jablečný závin se šlehačkou je velmi dobrá volba.

 Podzimní štrůdl z listového těsta

 Ingredience

1 balíček listového těsta

4 ks jablek

skořice

cukr krystal

1 vejce

cukr moučka

rozinky, ořechy dle chuti

Postup přípravy

Krok 1

Balíček listového těsto rozdělíme na dva kusy a rozválíme na pomoučeném vále do tenka.

Krok 2

Jablka nakrájíme, oloupeme a nastrouháme nahrubo. Smícháme s ořechy a rozinkami a položíme na těsto - necháme si alespoň 2 cm z jednoho okraje volné. Posypeme skořicí a cukrem.

Krok 3

Těsto zavineme a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě 20 min při 200°C. Hotový štrůdl můžeme posypat moučkovým cukrem.

http://www.ukazjakvaris.cz/recipe/podzimni-strudl-z-listoveho-testa/

 

 

Sdílet článek na sociálních sítích:

O Martin Kirschner

Dříve psal a publikoval články pro Epoch Times. Později se však rozhodl jít svou vlastní cestou a založil VIP Noviny, internetové noviny, které dál šíři poznání, pravdu a tradici.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.