autor: František Hobizal
Kopr vonný je jednoletá bylina, pocházející ze Středozemí a západní Asie, která je pěstována již po staletí pro své léčivé účinky. Momentálně je však využíván hlavně jako aromatické koření. Kopr je nenáročný a na slunném bezvětrném místě si ho můžete vypěstovat sami.

Kopr je využíván zejména k léčbě žaludečních potížích, špatného trávení a nespavosti. Své využití však najde i v kuchyni, používá se jako přísada do tvarohových pomazánek, kulajdy, koprové omáčky a dalších pokrmů. Vyzkoušejte tuto skvělou rostlinu a uvařte si doma tradiční a celkem jednoduchý český pokrm, a to koprovou omáčku.
Koprová Omáčka
Ingredience
- 250 ml hovězího nebo vepřového vývaru
- 250 ml mléka
- 200 ml smetany
- 2 hrsti čerstvého nasekaného kopru
- 1-2 lžíce krystalového cukru
- 1 lžíce octa
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce oleje
- sůl
Postup přípravy
Krok 1
Z oleje a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem a přilijeme mléko. Mouku pořádně rozšleháme a necháme 30 minut vařit.
Krok 2
Omáčku osladíme, osolíme a po troškách přidáváme ocet. Je důležité ho do omáčky nalévat opravdu po malém množství, aby se nám omáčka nesrazila. Necháme povařit a přilijeme smetanu. Opět necháme chvilku provařit a zasypeme koprem. Dochutíme podle své chuti ještě cukrem, solí nebo octem.
Facebook komentáře