Středa , 31 května 2023

Kopr, výborné koření i bylina

autor: František Hobizal


Kopr vonný je jednoletá bylina, pocházející ze Středozemí a západní Asie, která je pěstována již po staletí pro své léčivé účinky. Momentálně je však využíván hlavně jako aromatické koření. Kopr je nenáročný a na slunném bezvětrném místě si ho můžete vypěstovat sami.

koprovka
Koprová omáčka s bramborem a masem (zdroj: ukazjakvaris.cz)

Kopr je využíván zejména k léčbě žaludečních potížích, špatného trávení a nespavosti. Své využití však najde i v kuchyni, používá se jako přísada do tvarohových pomazánek, kulajdy, koprové omáčky a dalších pokrmů. Vyzkoušejte tuto skvělou rostlinu a uvařte si doma tradiční a celkem jednoduchý český pokrm, a to koprovou omáčku.

Koprová Omáčka

Ingredience

  • 250 ml hovězího nebo vepřového vývaru
  • 250 ml mléka
  • 200 ml smetany
  • 2 hrsti čerstvého nasekaného kopru
  • 1-2 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžíce octa
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce oleje
  • sůl

Postup přípravy

Krok 1

Z oleje a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem a přilijeme mléko. Mouku pořádně rozšleháme a necháme 30 minut vařit.

Krok 2

Omáčku osladíme, osolíme a po troškách přidáváme ocet. Je důležité ho do omáčky nalévat opravdu po malém množství, aby se nám omáčka nesrazila. Necháme povařit a přilijeme smetanu. Opět necháme chvilku provařit a zasypeme koprem. Dochutíme podle své chuti ještě cukrem, solí nebo octem.

http://www.ukazjakvaris.cz/recipe/koprova-omacka/

Sdílet článek na sociálních sítích:

Facebook komentáře

O Martin Kirschner

Dříve psal a publikoval články pro Epoch Times. Později se však rozhodl jít svou vlastní cestou a založil VIP Noviny, internetové noviny, které dál šíři poznání, pravdu a tradici.