Sobota , 1 dubna 2023

Rebarborový koláč s drobenkou

autor: František Hobizal.


 Rebarbora je jednou z nejzdravějších druhů zeleniny. Její chuť je kyselá, poznáte ji podle krvavě rudých stonků. Obsahuje kyselinu listovou, potřebnou pro naši krev a činnost mozku a nervů.

Rebarborový koláč s drobenkou (zdroj: ukazjakvaris.cz)
Rebarborový koláč s drobenkou (zdroj: ukazjakvaris.cz)

Jaké jsou její další pozitiva? Obsahuje nadprůměrné množství vápníku. Vysoký obsah draslíku pomáhá zase odvodňovat organismus.

Je bohatým zdrojem vlákniny, která váže tuky, detoxikuje tělo, podporuje činnost střev a potlačuje zácpu. Používá se i na výrobu vlasového tonika! Listy se používají k léčbě popálenin a různých poranění.

Tato zelenina se často používá i jako přísada do koláčů, pro její nezaměnitelný nakyslou chuť.

Ingredience

  • 5-6 stonků rebarbory
  • 150 ml mléka
  • 180 g másla (90 g těsto a 90 g drobenka)
  • 280 g cukru (180 g těsto a 100 g drobenka)
  • 2 žloutky
  • 250 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek

Postup přípravy

Krok 1

Ušleháme žloutky s cukrem a máslem, přidáme mléko, hladkou mouku a kypřící prášek. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.

Krok 2

Rebarboru oloupeme a nakrájíme na kousky a rovnoměrně poklademe na těsto. Potom si z 200 g polohrubé mouky, 90 g másla a 100 g cukru krupice uděláme drobenku, kterou posypeme celý koláč.

Krok 3

Koláč pečeme 20 až 30 minut ve vyhřáté troubě na cca 160-170°C, Přejeme dobrou chuť.

Zdroj: http://www.ukazjakvaris.cz/recipe/rebarborovy-kolac-s-drobenkou/

Sdílet článek na sociálních sítích:

O Martin Kirschner

Dříve psal a publikoval články pro Epoch Times. Později se však rozhodl jít svou vlastní cestou a založil VIP Noviny, internetové noviny, které dál šíři poznání, pravdu a tradici.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.