Pondělí , 27 března 2023

Recepty: Pečený králík se slaninou

autor: František Hobizal.


Nabídka králičího masa v obchodech je minimální a i proto ho každý Čech v průměru zkonzumuje pouze cca 2,5 kg za rok.

Pečený králik se slaninou (zdroj: ukazjakvaris.cz)
Pečený králik se slaninou (zdroj: ukazjakvaris.cz)

Králičí maso považujeme za lehce stravitelné, má jemná svalová vlákna, minimální množství kolagenu a nízký obsah tuku. Svojí texturou a složením se podobá masu drůbežímu. Výhodou králičího masa je kratší doba tepelného zpracování.

V tomto mase převažují tuky s nenasycenými mastnými kyselinami, které jsou pro člověka mnohem příznivější než tuky s nasycenými mastnými kyselinami.

Kalorická hodnota králičího masa je přibližně stejná jako u masa telecího. Obsahuje 20% bílkovin a proto ho nelze přehlížet ani po stránce výživné.

http://www.ukazjakvaris.cz/recipe/peceny-kralik-se-slaninou/

Ingredience

králík 1 ks nebo 4 stehna

anglická slanina nebo uzený bůček 200 g

trocha olivového oleje

cibule 2-3 ks

česnek 1 ks

špenát 500 g

máslo 2 lžíce

sůl

čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

Krok 1

Králíka naporcujte, opláchněte a osušte. Obalte ho plátky slaniny nebo slaninu nakrájejte na kostičky a dejte do pekáče. Zakapejte olejem a vložte do trouby, předehřáté na 200 °C. Maso nechte ze všech stran opéci, pak k němu přidejte oloupanou a nakrájenou cibuli a česnek, vše lehce osolte a opepřete.

Krok 2

Teplotu trouby snižte na 170 °C, králíka přikryjte a pečte asi 1 hodinu, až bude maso krásně křehké. Občas ho přelijte vypečenou šťávou.

Krok 3

Ke konci pečení pekáč odkryjte a nechte maso trochu zezlátnout. Opláchnutý špenát vsypte na rozpuštěné máslo, trochu osolte a krátce poduste – nechte špenát jen trochu zavadnout. Dochuťte ho solí, pepřem a případně rozdrceným česnekem.

Krok 4

Králíka podávejte se špenátem, vařenými bramborami, noky či bramborovými knedlíky.

Sdílet článek na sociálních sítích:

O Martin Kirschner

Dříve psal a publikoval články pro Epoch Times. Později se však rozhodl jít svou vlastní cestou a založil VIP Noviny, internetové noviny, které dál šíři poznání, pravdu a tradici.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.